Dichters collectief Brussel

12-02-2012 11:05

2012-02-12 13:02

BRUSSEL HEEFT NIET ÉÉN STADSDICHTER NODIG, MAAR MEERDERE.
ALS STAD VAN VELE TALEN EN CULTUREN HERBERGT BRUSSEL EEN ONGEKENDE LYRISCHE RIJKDOM.
WIJ ZIJN GEEN INITIATIEF VAN DE OVERHEID, WIJ STAAN NIET IN VOOR CITY MARKETING.
WIJ BRENGEN NIET ALLEEN POËZIE IN DE STAD, MAAR TONEN DE POËZIE VAN DE STAD.
ONZE GEDICHTEN ZIJN VRIJE SOFTWARE: WE MOGEN ELKAAR ALTIJD REMIXEN OF VERBETEREN.
________________________________________
 
Het creatief collectief

Het Brussels Dichterscollectief hanteert geen vaste methode voor het schrijven van gedichten, maar zoekt telkens opnieuw naar de creatieve oplossing die het meest geschikt is. Volgende werkwijzen leverden al spannende resultaten op:
•    Variaties op een thema: elke dichter schrijft een eigen vers bij een opgelegd thema.
•    Duo-schrijven: twee dichters maken rudimentaire afspraken over een gezamenlijke opdracht, daarna gaan ze individueel aan de slag. Hun respectieve resultaten worden alternerend gebracht.
•    Cadavre exquis van vertalingen: een gedicht van een van de dichters wordt vertaald en doorgegeven, bij voorbeeld van het Nederlands naar het Frans, en van daaruit naar het Spaans, het Berbers, het Engels en terug naar het Nederlands of Frans. Wat gebeurt er met een gedicht als het door de talen van de stad is gegaan?
•    Co-componeren: bij een opgelegd thema schrijft elke dichter een eigen vers, het Collectief kiest de vijf beste regels van elk gedicht, die krijgen een nummer en die nummers verdwijnen in een hoed. Vervolgens worden de nummers één voor één getrokken en die volgorde bepaalt de basisstructuur van het gedicht, dat naderhand nog gepolijst wordt tot het helemaal klopt.
•    Sampling: dichters binnen en buiten het Collectief worden verzocht werk in te sturen volgens een bepaald onderwerp, bij voorbeeld Europa. Inzenders geven de vrijheidsgraad aan waarmee het Collectief aan de slag mag gaan. Het Collectief gaat zich vervolgens te buiten aan heel veel puzzelen en knip-, kopie- en plakwerk.


Lees mee